Ціни на продукти в Україні: де дешевший борщ

17 листопада 2016, 08:00
Каструля борщу коштує найдешевше на Тернопільщині, а найдорожча — в Києві. Експерти прогнозують, що до свят овочі подорожчають

За першу половину листопада в ряді регіонів країни трохи подешевшали продукти — про це говорять дослідження Держстатистики про роздрібні ціни, що проводяться кожні 10 днів. Насамперед це стосується м'яса, борщового набору і яєць. Для більшої наочності динаміки цін "Сегодня" порахувала, скільки коштує борщ у різних регіонах країни. А також з'ясувала, якими будуть ціни на борщовий набір до початку зими і як заощадити.

ДЕ БОРЩ ДЕШЕВШИЙ. Як видно з інфографіки, ціна головної першої страви країни залежить насамперед від вартості м'яса, а найдорожче воно в столиці. За кіло свинини в Києві доведеться викласти на 12 грн (74,22 грн/кг) або майже на 20% більше, ніж на Тернопільщині, де каструля борщу найдешевша. Свій внесок внесли і овочі, вони у столиці на 25% дорожче, ніж на заході країни. В інших регіонах ціна борщу на сьогодні нижча від київської-на 2-10%. Однак з урахуванням найвищої середньої зарплати в головному місті України (8705 грн/міс.) виходить, що кияни можуть за зароблені гроші зварити 304 каструлі умовного борщу, а тернополяни (3803 грн/міс.) — всього 165 каструль.

Реклама

ПРОГНОЗ. Аналітики проекту "АПК-Інформ: овочі і фрукти" підрахували, що овочі борщнабору, подешевшали в листопаді на 15,1%. "Ціни на всі позиції борщових овочів і на картоплю в даний час низькі, що робить продаж не дуже вигідним для виробників. Тому аграрії реалізують продукцію переважно при крайній необхідності або для виконання контрактів. Але, незважаючи на це, споживачі не прагнуть заготовити овочі про запас", — зазначає керівник проекту Тетяна Гетьман. Експерт Українського клубу аграрного бізнесу Євген Дворник прогнозує, що овочі борщового набору ще приблизно місяць залишаться дешевими і лише до Нового року можливе зростання цін на них на 3-5% або на 10-20 коп/кг. А ось м'ясо подорожчає ще як мінімум на 10% (6-8 грн/кг).

ГОСПОДИНІ. Наші читачі поділилися секретами економії при купівлі продуктів. Так киянка Катерина Бурлюк радить класти в борщ не тільки м'ясо, але і свинячий хвіст, який втричі дешевший, а також закупити зараз м'ясо, поки воно не подорожчало, розрізати на порції і заморозити. А Владислава Трубачова заморожує заздалегідь нарізані порційні борщові набори. "Поки овочі дешеві, зроблю такі запаси — і в морозильну камеру. Заощаджу не тільки на овочах, але й збережу час і гроші, які довелося б витратити на щотижневі поїздки по ринках і магазинах", — каже Владислава.