Ціни на продукти без регулювання пішли у відрив: найбільше подорожчали яйця і м'ясо

18 жовтня 2016, 08:00
Тушки курок, які підпадали під держрегулювання, тепер коштують близько 60 грн/кг – вони "злетіли" в ціні на 40%, а яйця, що коштували в маркетах 13-16 грн за десяток, тепер продають по 20-26 грн, або на 60% дорожче

Яйця і кури подорожчали найдужче

Цього місяця в Україні різко пішли вгору ціни на соціально значущі продукти. Головна причина – скасування з 1 жовтня урядом держрегулювання цін на цю групу товарів. Як роз'яснив раніше віце-прем'єр Степан Кубів, це пілотний проект, який дозволить оцінити дієвість адмінзаходів щодо стримування вартості найнеобхідніших для малозабезпечених людей продуктів харчування. Експерти кажуть, що "результат" вже в наявності, і навіть якщо регулювання повернуть, повернення до колишніх цін навряд чи можливо.

ЩО ПОДОРОЖЧАЛО. Нагадаємо, до переліку соцпродуктів входили: борошно пшеничне 1 і 2 сорту, борошно житнє обдирне, яловичина, свинина (з кістками), м'ясо птиці (тушка), ковбаса варена, крім вищого сорту, молоко жирністю 2,5%, сир (до 9 % жирності), сметана (до 20%), масло вершкове (72,5%), яйця курячі, цукор, соняшникова олія.

Реклама

Моніторинг "Сьогодні" столичних супермаркетів показав, що зросло в ціні поки що не все з соцкошика, а деяких продуктів нам не вдалося виявити в продажу, наприклад, молока з жирністю 2,5%. За словами продавців, таке молоко не завозять, є 2,6% і 3,2% жирності, на які ціни не регулюються. Але за останній тиждень і воно теж подорожчало, залежно від торгової марки, на 50-60 коп. і тепер коштує 14,5-15,5 грн/л.

Більше, в середньому на 2-2,5 грн/кг, тепер стоїть і розвісне пшеничне борошно – ще два тижні тому його продавали по 6-7 грн за кіло, тепер – по 8,5-9 грн.

В середньому на 10 грн подорожчало і м'ясо – навіть свинину з кісткою дешевше 70 грн/кг знайти на прилавках складно. Але особливо вразили покупців курятина і яйця.

Реклама

Тушки, які підпадали під держрегулювання, тепер коштують близько 60 грн/кг – вони "злетіли" в ціні на 40%, а яйця, що коштували в маркетах 13-16 грн за десяток, тепер продають по 20-26 грн, або на 60% дорожче.

ВИРОБНИКИ І ТОРГІВЛЯ. В асоціації "Союз птахівників України" та Асоціації свинарів України нам підтвердили, що виробники восени підняли відпускні ціни на свою продукцію. Як роз'яснили в "Союзі птахівників", причин для цього дві – подорожчання кормів (приблизно на 30% порівняно з осінню минулого року) і зниження поголів'я курей і виробництва яєць: їх знесено менше на 11%, ніж рік тому, або, за даними держстатистики, на 1 млрд шт., тобто менше 12 млрд шт. Виною тому – зменшення з різних причин (експорт, скорочення потужностей) поголів'я.

А президент Асоціації свинарів Артур Лоза не пов'язує зростання цін на свинину зі скасуванням держрегулювання цін. "Держрегулювання цін на свинину ніколи не працювало. Свинарство в усьому світі і в Україні – саморегулююча галузь, і ключовий показник регулювання – виробництво конкурентоспроможної за ціною і якістю свинини", – сказав нам Лоза.

Реклама

Представники торговельних мереж стверджують, що зростання вартості викликане підвищенням оптових цін. "У жовтні вони піднялися від 10-12% на молокопродукти до 50% на тушки курей і яйця, але ми залишили торгову націнку в 10-15% (яка в грошах арифметично все ж стала більше. – Авт.)", – запевнив нас топ-менеджер столичної мережі супермаркетів Володимир Молчанов.

ЕКСПЕРТИ. Фахівці вважають, що правда – посередині. Президент Украналітцентру Олександр Охріменко більше говорить про сезонні фактори – зниження несучості і надоїв, стверджуючи, що служба контролю спостерігала за цінами формально.

"Але поряд з місцевими органами влади вона була стримуючим фактором зростання цін, тепер цього немає", – погоджується Охріменко.

А ось директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко нагадує, що в Європі немає цінового регулювання, але добре працюють держоргани, які стежать, щоб на продринку не було монополій.

"У нас 70% ринку курятини належить одному монополісту, 65% ринку яєць – іншому, тому вони відразу ж скористалися скасуванням і підняли ціни, – говорить Дорошенко. – На ринку молочки – велика конкуренція, десятки господарств, тому там подорожчання менше, але воно об'єктивне – через нестачу сировини масло і сири ростуть в ціні в усьому світі".

ПРОГНОЗИ: НАВІТЬ ЯКЩО ПОВЕРНУТЬ РЕГУЛЮВАННЯ – ЦІНИ НЕ ВПАДУТЬ

Аналітики не виключають, що Кабмін з нового року відновить ліквідовану зараз Держінспекцію з цін, просто змінивши її назву. "Показово здешевлять найгучніші позиції, наприклад, курятину і яйця, але очікувати, що всі ціни повернуться до колишніх, не доводиться, – вважає Охріменко. – Цьому є об'єктивні причини: наприклад, корми для птиці подорожчали на третину, а вони в собівартості м'яса становлять до 65%, тобто вже маємо зростання витрат на 20%. З цієї ж причини не буде і свинини по 55-60 грн/кг", – говорить Охріменко.

А Дорошенко впевнений, що результат повернення держрегулювання буде значнішим, ніж здешевлення тільки тушок курей і яєць, але проявиться не відразу, а через 2-3 місяці: "Але головне – конкуренція. Згадаймо: коли минулого року у нас з'явилися імпортні кури – вітчизняні тут же знизили ціну до 30 грн за кіло. Точно не подешевшає вершкове масло, але воно стане якісним, а не з рослинними добавками. Для тих, кому воно виявиться не по кишені, залишаться спреди, ціна на них не росте і навряд чи зростатиме".