Целюлозні м'ясопродукти: чи є в магазинних пельменях справжнє м'ясо

4 березня 2020, 21:17
Новини "Сьогодні" вирішили провести власне незалежне дослідження

Пельмені з індичкою

Підроблені продуктина прилавках. Держпродспоживслужба оприлюднила приголомшливу уяву статистику, на підставі якої можна зробити висновок: майже всі товари в Україні навчилися підробляти. Але найбільше фальсифікату серед м'ясних виробів.

Новини "Сьогодні" вирушили на перевірку популярних серед покупців пельменів.

Реклама

"Пельмені, вареники з капустою, вареники з картоплею, картопля з печінкою, з м'ясом, ну і, звичайно, сало", – показує свої запаси Наталя Ібрагімова з Мархалівки.

Багатодітна мама улюблену страву сім'ї, пельмені, зберігає в окремому холодильнику. Любов до пельменів у жінки з дитинства:

"Ми сідали за круглий стіл, бабуся накачувала нам тіста. Ліплення цих пельменів було об'єднанням сім'ї. Я завжди їх сама роблю – не купую ніколи".

Ми вирішили з'ясувати, чи дійсно краще готувати домашні пельмені, витрачаючи на них стільки часу, ніж купувати в магазині.

Максим Гончар, голова правління ГО "Укрспоживконтроль":

Реклама

"Будемо брати по чотири пачки кожного виду. Дві залишаються як зразок для лабораторії, а дві будуть досліджуватися, щоб ми могли стверджувати про фальсифікацію".

Максим Гончар часто влаштовує подібні перевірки, щоб убезпечити українців від фальсифікату. Каже, що найчастіше підробляють саме м'ясопродукти. Тому варто дивитися на маркування. Але зазвичай виробник обманює споживача. І в пельменях замість зазначених 50% м'яса може бути навіть не соя, а целюлоза, яка небезпечна для організму.

Ми купили 5 найвідоміших марок пельменів, по 4 пачки кожної. І їдемо в лабораторію. На дорогу ми витратили 10 хвилин, тому сумніватися в результатах дослідження не доведеться. Будемо перевіряти наші пельмені на кількість фаршу заявленому на маркуванні, а також на наявність кишкової палички. Чи знайдуть у лабораторії справжнє м'ясо в наших придбаних магазинних пельменях, дивіться вже за тиждень.

Нагадаємо, новини "Сьогодні" не в перший раз пишуть про небезпечні продукти і про те, що перевірки виявили в звичній для українців їжі. У 2019 українці понад 5 тисяч разів поскаржилися на якість харчів. Під час перевірки реалізації харчових продуктів у Києві виявили фальсифікат, продукцію і сировину з перевищенням нітратів, а також заражену шкідливими мікроорганізмами.