Бутерброди з маслом можуть стати делікатесом

9 листопада 2015, 12:11
Вершкове масло буде дорожчати, вважають експерти

Масло поки перестало дорожчати, але ціна вже непідйомна. Фото: ТАСС

У другій половині жовтня кардинальних змін на ринку вершкового масла не відбулося. Незважаючи на невисоку, падаючу пропозицію, попит на масло сильно не виріс. Про це повідомляють експерти InfAgro.

На ринку знову відбувається заміщення масла спредами, зараз різниця в ціні на них більш суттєва, ніж влітку, і товар знову став привабливим для збіднілого споживача.

Реклама

Зовнішній попит хоч і є, але найчастіше склалася внутрішня ціна більш приваблива, ніж експортна. Так що фактор зовнішніх продажів вже менше впливає на цінові тенденції внутрішнього ринку.

У той же час, через обмежену пропозицію, вартість масла 82% трохи виросла.

"На подальше зростання цін, як внутрішніх, так і експортних, у першій декаді листопада розраховувати не варто. А от до середини наступного місяця цінове зростання може відновитися. Ряд операторів напередодні зими, швидше за все, прийме рішення поповнити запаси, щоб потім не вдаватися до імпорту дуже дорогого товару", – зазначають фахівці.

Реклама

Незважаючи на помітне подорожчання масла, ще минулого місяця його випуск продовжував стрімко падати. За даними Держстату в країні було вироблено у вересні 8 тис. тонн вершкового масла, що на 14% менше серпневого показника. Основну роль зіграли кілька підприємств-виробників сирних продуктів, яким потрібно було переключитися на випуск справжнього сиру.

Зупинити процес падіння випуску масла вже не вийде, дуже швидко ростуть ціни на сировину, вважають експерти.

У супермаркетах Києва ціна на пачку отчественного вершкового масла 73% майже досягла 16 грн.

Реклама

Нагадаємо, каструля борщу вже обходиться українцям в 100 грн. За статистикою, овочева кошик тільки в жовтні подорожчала в півтора рази. А до нового року, за прогнозами економістів, ціни зростуть удвічі.