"Борщ скоро буде тільки у свята", або чому так різко подорожчали овочі

3 листопада 2015, 07:49
За рік борщовий набір виріс в 3-5 разів. Експерти: в ціну закладено курс долара по 25 гривень, до зими подорожчає і м'ясо

За рік гречка подорожчала в 1,5 рази - кілограмова упаковка коштує 30-32 грн. Фото з архіву "Сегодня"

Нинішня осінь піднесла неприємний сюрприз тим, хто не вирощує фрукти-овочі на дачі, а закуповує їх про запас: ціни на овочі, порівняно з минулим роком, зросли в рази! Найбільше подорожчали цибуля і капуста – майже в 6 разів, в 4,5 рази "стрибнула" морква, втричі – буряк і картопля. Збільшилися за рік в 1,5-2 рази і ціни на бакалію (див. Інфографіку).

Реклама

При цьому, за даними Держстату, середня зарплата зросла за рік всього на 25% або на 863 грн (4343 грн за останніми даними – за вересень).

"Щось страшне твориться. З такими цінами у нас скоро навіть борщ буде тільки по святах", – скаржиться пенсіонерка Валерія Негода. Особливо помітним зростання було в жовтні: так, цукор подорожчав за місяць відразу на 3 гривні, гречка і рис – майже на 5 грн за кг. Найменше за рік подорожчало м'ясо: свинина – на 20%, курятина на 25%, але в грошах це набагато більше, ніж овочі: наприклад, куряча тушка виросла в ціні на 8-9 грн/кг, а свиняча лопатка – на 10- 11.

На думку експертів, це подорожчання – не межа: до Нового року ціни ще трохи підростуть.

Реклама

ПРИЧИНИ. Як роз'яснив нам експерт аграрних ринків Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Віталій Кордиш, причин такого значного подорожчання овочів дві: більш низький, ніж торік, урожай (через спекотного літа; це насамперед торкнулося капусти та цибулі) і збільшення витрат аграріїв на вирощування, транспортування і зберігання продукції через девальвацію гривні.

"Ці фактори наклалися на сезонне зростання цін, – говорить Кордиш. – Ціна насіння, добрив, палива, що імпортуються, залежить від курсу долара (рік тому було 16 грн/$, зараз – 24 грн/$. – Авт.), тому фермери закладають у вартість продаваної продукції витрати на вирощування врожаю в 2016 р. Звичайно високі ціни стали шоком для покупців".

Що стосується картоплі, то, за словами експерта, рік тому був дуже високий урожай, це обвалило ціни на "другий хліб" до 2-2,5 грн кг в сезон. Зараз вони виросли відповідно до сформованими ринковими умовами. Кордиш також прогнозує, що овочі подорожчають взимку ще на 10-20% (морква – до 17 грн/кг, цибуля – до 20 грн/кг. – Авт.), Але різкого стрибка цін не буде: у людей не залишиться грошей, щоб це купити.

Реклама

Що стосується цукру і круп, то, за словами аналітика інформкомпанії "ПроАгро" Ярослава Левицького, цукор подорожчав тому, що його наварять цього року набагато менше, ніж у минулому, – всього 1,2 млн т проти звичайних 1,5-1,8 млн т.

"Посівні площі буряка скоротилися за рік на 40%, врожайність впала. З урахуванням запасів маємо 1,7 млн т (треба хоча б 1,9. – Авт.). Нинішня ціна цукру 15 грн/кг – не гранична. Можна прогнозувати, що вона дійде до 25 грн/кг", – говорить Левицький.

На подорожчання круп вплинули дві ключові культури – гречка і рис: сирої гречки вродило мало, а світова ціна імпортованого рису виросла через недороду. До них підтягнулися ціни на пшоно, кукурудзу, горох. Втім, президент Украналітцентра Олександр Охріменко оптимістичний: "До Нового року тваринники можуть підняти ціни ще на 10-15 грн на елітні сорти м'яса: вирізку або філе. А супові набори можуть навіть подешевшати".