Бідність сильно змінила раціон українців – експерт

26 вересня 2016, 12:57
Найближчим часом ситуація не зміниться, вважає фахівець

Українці стали економити на хлібі і м'ясі. Фото: tvcook.ru

Споживачі в Україні за останні два роки помітно змінили свої переваги через різке зниження рівня доходів. Про це повідомив директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко на своїй сторінці в Facebook.

Як зазначає Дорошенко, з міркувань економії українці стали частіше вживати макаронні вироби і чорний хліб.

Реклама

"Крупи і картопля завжди були основою нашого раціону. Як відзначають виробники, в міру подорожчання популярної гречки ми переходили на рис, який зараз коштує 16 грн за кілограм. Ті, кому рис також не по гаманцю, більше купують макаронів вітчизняного виробництва, які коштують в середньому 9,30 грн за кілограм. Популярними за свою ціну є перловка, кукурудзяна, пшоняна і ячна крупи. Основою щоденного меню для Української є картопля, який коштує в середньому 4,60 грн за кілограм ", – написав Дорошенко.

Експерт зазначив, що білого хліба українці їдять все менше. "Разом із тим, ми більше їмо чорного хліба. І це не пов'язано з турботою про здоров'я", – вважає Дорошенко.

Крім того, яловичину і свинину на столах українців замінила дешевша курятина. "Ті, кому і це не по кишені, білки отримують з яєць, які подешевшали в два рази з початку року", – зазначив Дорошенко.

Реклама

Він вважає, що тенденції найближчим часом на зміняться, тому що для цього немає економічних причин. "На офіційні дані про купівельну спроможність орієнтуватися не доводиться, тому звернемо увагу на роздрібний товарообіг: в 2014 році він впав на 8,6%, в 2015 році – відразу на 24%. Тому його зростання в I кварталі 2016 року у 3%, поки компенсував нам тільки 1/10 наших втрат", – пояснив Дорошенко.

Нагадаємо, за підрахунками експертів, зростання цін на молочні продукти в Україні восени складе 15-20%.